Borgå Fiskhus – Blogg

Recept

GRATINERAD HAVSKRÄFTA

4      Pers.

6 havskräftor, halverade

½ dl panko ströbröd

Curry- och dragonsmör:

100g rumsvarmt smör

2 tsk currypulver

1 msk finhackad dragon

1 schalottenlök, finhackad

1 lime/citron, pressad juice

salt

  1. Sätt ugnen på 250°C övervärme.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till curry- och dragonsmöret. Smaka av med salt.
  3. Lägg kräfthalvorna i en ugnssäker form, bre på smör och strö över ströbröd.
  4. Gratinera högt uppe i ugnen 3-4min tills de fått fin färg.
  5. Ät direkt. Gärna med en bit bröd eller sallad.

LÄTTLAGAD LAXMOUSSE

6–8 portioner

200g kallrökt lax

200g Philadelphiaost med pepparrot

1 dl crème fraiche

salt och peppar

dill

Tillbehör: crostini

  1. Lägg laxen, skuren i bitar, osten och crème fraichen i matberedare monterad med kniv och kör till en slät massa.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3.  Låt stå i kylskåp 2–3 timmar inför serveringen. Bred moussen på crostini. Garnera med dill.

VITLÖKSGRAVAD STRÖMMING MED FÄRSKA ÖRTER

600g strömmingsfiléer

Lag:

5 dl vatten

1 dl ättiksprit

1 msk salt

 Sås:

2 dl majonnäs

2 dl gräddfil eller crème fraiche

4 pressade vitlöksklyftor

Rikligt med hackade färska örter t.ex. dill, gräslök, persilja, körvel, koriander, basilika.

  1.  Blanda lagen och lägg i strömmingsfiléerna. Låt stå över natten.
  2. Blanda ingredienserna till såsen. Låt filéerna rinna av väl och lägg dem sedan i såsen.
  3. Efter ett par dygn i kylskåpet är den vitlöksgravade strömmingen färdig att serveras.

SMÖRKOKTA STRÖMMINGSFILÉER MED HACKAD DILL

600 g strömmingsfiléer

2 ägg

2-3 msk smör

2 tsk salt

svartpeppar

1-1,5 dl hackad dill

Koka äggen 10 min. Smält smöret i en låg kastrull.
Salta och peppra strömmingens köttsidor. Vik filéerna så att de ser hela ut.
Lägg ner dem i kastullen med det smälta smöret. Strö över den hackade dillen.
Låt sjuda försiktigt på svag värme ca. 10 min.
Hacka äggen och strö över den kokta strömmingen.
Servera direkt ur kastrullen med kokt potatis och sallad.

KOKTA KRÄFTOR

ca. 4 portioner

20 st kräftor (flod- eller signalkräftor)

2 ½ l vatten

1 dl havssalt

7 bitar socker

1 stor knippa krondill

 

Skölj de levande kräftorna med rikligt med kallt vatten,

Koka upp vatten, salt och en del av dillen. Tillsätt hälften av kräftorna i de häftigt kokande vattnet och sätt lock på kastrullen.

När spadet kokar pånytt, tillsätt resten av kräftorna. Strö på ett tjockt lager dill och stäng locket.

När alla kräftorna är isatta och spadet kokar, koka kräftorna ännu 8-10 min. Då kräftorna kokat 5-6 min ska sockret tillsättas.

Sätt kastrullen i kallt vatten så att kräftorna snabbt kyls ner.

Låt kräftorna stå i kastrullen i kallt ungefär ett dygn före servering.

Servera rostat bröd, smör och hackad dill med kräftorna.

* En flaska mellanöl kan också tillsättas i spadet samtidigt som sockret.

LAX I UGN

600g laxfilé i bitar

2 kokta majskolvar, skivade

1 pkt (125g) bacon, skivad

3 dl grädde

1 dl finriven parmesanost

3 msk finskuren gräslök

smör eller matolja till stekning

salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200C.

Rosta majs och bacon i olja i en stekpanna på medelvärme tills de börjar få färg, ca. 5min.

Lägg fisken i en smord form. Lägg över majsen och baconet. Häll över grädden och toppa med osten Salta och peppra.

Baka mitt i ugnen 10-15min. Ta ut ur ugnen och toppa med gräslök. Servera gärna med kokt pottis eller pasta.

 

Vi har i Fiskhuset många olika mer exotiska skaldjursprodukter som sällan används i finska hem. Dessa två recept ger idéer till dig som vill lära dig att göra något riktigt gott av pilgrimsmusslor och tigerräkor. Smaklig måltid!

 

BASILIKAROSTAD SCAMPI

2 portioner

10 råa tigerräkor med skal
1 vitlöksklyfta, pressad
1 knippa basilikablad
salt
nymalen svartpeppar
saften av en citronklyfta
olivolja att fräsa i

1. Skala tigerräkorna
2. Värm lite olivolja i en panna och fräs tigerräkorna med vitlök
hastigt ca 5 minuter.
3. Salta och peppra, rör ner färska basilikablad och låt dem hastigt
koka in med lite citronsaft.
4. Toppa med lite citron.

SMÖRSTEKTA PILGRIMSMUSSLOR

2 portioner

4 st pilgrimsmusslor
1 msk smör, rumstempererat
1 st vitlöksklyfta
½ st schalottenlök, finhackad
flingsalt
hackad persilja
svartpeppar

Rör ihop det mjuka smöret med salt, peppar, pressad vitlök
hackad schalottenlök och persilja. Värm upp stekpanna. När pannan är het, tillsätt smörblandningen
och låt smälta och bli varm. Stek pilgrimsmusslorna hastigt, max 1 minut per sida i smöret. Lägg upp pilgrimsmusslorna
på en tallrik och häll smöret över. Servera genast.

24.2.2015


Smörgåsar, smörgåstårta och småsaltigt på beställning

Behöver ni smörgåsar och annat småsaltigt för ert nästa mötestillfälle? Funderar ni på vad att bjuda på den snabbt närmande födelsedagsfesten? Nu tar Borgå Fiskhus emot också stora beställningar på smörgåsar, smörgåstårta och annat småsaltigt. Exempel på vad vi kan erbjuda finns nedan. Vi tar naturligtvis också emot specialönskemål – kombinationsmöjligheterna är oändliga.

 

Gravad sik på mörkt bröd

Gravad sik på mörkt bröd     4,50 euro

Ansjovis på karelsk pirog

Ansjovis på karelsk pirog     3,50 euro

Kallrökt lax smörgås

Smörgås med kallrökt lax     5,00 euro

Smörgås med gravad lax

Smörgås med gravad lax     5,00 euro

Skagensmörgås

Skagensmörgås     5,90 euro

Laxpirog

Laxpirog     4,00 euro

Hel laxpirog

Hel laxpirog 19,50 euro

Smörgåstårta

Smörgåstårta     Pris enligt storlek och fyllnad

Beställningar tas emot i butiken och via telefon (010 325 1660). Man kan också skicka e-mail eller kontakta oss via Facebook.

25.10.2014


Michael Björklund och belåtna kunder i Borgå Fiskhus

Förra torsdagen (3.4) hade vi äran att få besök av en av Finlands bästa kockar: Michael Björklund. För dem som inte vet vem Michael Björklund är kan det nämnas att han blivit vald till Årets Kock i både Finland (1997) och Sverige (2000). År 1999 tog han femte plats i Bochuse d´Or (matlagningens världsmästerskap). Trots hans meriter är han kanske ändå främst känd som kocken i TV-programmet Strömsö. Senare har han också bl.a. medverkat i ”Mat så in i Norden”. Idag driver han restaurangen Smakbyn på Åland och öppnar snart en restaurang i Helsingfors. Mer information om honom hittar ni här.

Michael Björklund förbereder en portion med jätteräkor, ugnslax och Mickes fisk- och skaldjurssås.

Förra torsdagen besökte alltså Michael ”Micke” Björklund Borgå Fiskhus och senare kockade han för ungefär 140 lyckliga kunder i Rafael’s Bar & Steakhouse i Borgå centrum. Micke tog glatt emot alla kunder och serverade personligen ugnstekt lax och kokta, skalade jätteräkor med en specialdippsås han gjort med creme fraiche och majonäs som bas (Mickes fisk- och skaldsjurssås). Dessutom fick kunderna smaka på den utmärkta maltlimpan vi säljer i vår butik som går perfekt med fisken. Evenemanget var lyckat och kunderna trivdes klart och tydligt. Flera ville posera med Strömsö-kocken och Micke ställde glatt upp varje gång. Några kunder var också intresserade att få matlagningstips och fick bl.a. höra hur Micke gör sin ugnstekta lax. Allt som allt var stämningen på topp och både Micke och kunderna var glada och nöjda, såväl som Borgå Fiskhus personal.

Vi gissade att våra kunder kan vara intresserade av att höra Mickes tankar om Borgå så vi gjorde en kort intervju med honom. Resultatet kan ni läsa nedan:

Har du varit till Borgå tidigare?

Jag har varit till Borgå en gång tidigare, då vi bandade in Mat så in i Norden med programvärden Sonja (Kailassaari). Vi stannade fyra dagar och jag hann gå omkring i Borgå och se de viktigaste sevärdhetererna. Speciellt Gamla Stan är skön att vandra omkring i.

Om specialbutiker, så som Borgå Fiskhus, Köttboden Herek och Lilla Chokladfabriken:

Det är väldigt imponerande att man i en ganska liten stad som Borgå har så många högklassiga specialbutiker. Det är fint att människor vågar satsa på den här slags verksamhet i Borgå.

Om Borgå Fiskhus:

Ja, vad kan man säga..då jag först kom in till Borgå Fiskhus var jag ju faktiskt nästan [positivt] chockad. Något sånt här finns ju inte ens i Helsingfors!

Har du något du vill säga till Borgåborna?

Min pappa brukade alltid säga åt mig att jag borde ”hitta en Borgåflicka”. Så blev det inte, men jag undrar ännu vad han riktigt menade. Så om någon råkar veta vad som gör Borgåflickorna speciella så får man gärna kontakta mig och berätta!

Våra kunders tankar om Borgå Fiskhus

Förra torsdagen passade vi också på att intervjua några av våra kunder. Vi frågade dem bl.a. om de kommit till Borgå Fiskhus för att se Michael Björklund, hur ofta de besöker Borgå Fiskhus vanligen och lite om vad de inhandlat.

Benita Nymark

Benita Nymark var in i Borgå Fiskhus för andra gången på några dagar. Senast gången hade hon varit till Borgå Fiskhus på en räksmörgås med sin son. Denna gång hade hon kommit till butiken eftersom hon hade hört att Michael Björklund skulle hälsa på. Det var inte första gången hon fick smaka på Michael Björklunds mat, utan hon berättade att hon också ätit Björklunds mat tidigare på Åland.

Anders Tallberg

Anders hade kommit till Borgå Fiskhus för att träffa Michael Björklund och blev inte besviken.  Det var inte Anders första gång i Borgå Fiskhus, utan han berättade att han besökt oss förrut några gånger. Denna gång köpte han med sig hem en bit laxfilé, Mikkes fisk- och skaldjurssås, laxdelikatessröra och dessutom smetana. Anders, som jobbar som kock, sade sig äta fisk åtminstone en gång i veckan.

Asiakas_Anders Tallberg

 

Titti och Cricke Ahlberg

Titti och Cricke hade bestämt sig komma till Borgå Fiskhus eftersom de hört att Michael Björklund är på kommande. De hade stannat på kaffe efter att ha fått färdigt sina uppköp för kvällens grillstund. Den här gången hade de hämtat tonfiskbiffar som de skulle grilla samma kväll, samt tigerräkor i chilisås och Mickes fisk- och skaldjurssås. Då vi tog bilden var Cricke noga på att se till att fotot blev bra. ”Inte kan man ju se något annat än glad ut när man är i en så här bra affär med så goda produkter”, menade han. Vi tackar och tar emot :-) Och visst blev det ett bra foto, eller hur?

 

Alla kunder vi intervjuerade hade endast positivt feedback att komma med, vilket givetvis var väldigt roligt att höra. Tack till er alla som ställde upp!

8.4.2014


Blogg öppnas!

Välkommen till Borgå Fiskhus blogg! Som ni ser så har vi i samband med att våra hemsidor förnyades påbörjat en blogg. I denna blogg kommer vi att bl.a. berätta om kommande och gångna händelser i Borgå Fiskhus, dela med recept och annan information som vi hoppas våra kunder kan finna intressant.

Sedan vi öppnade vår butik i mitten av december 2013 har mycket hänt och vi har haft det fullt upp, så att säga. Men det har allt varit värt mödan. Vi är väldigt tagna av all positiv feedback vi fått höra i butiken och bl.a. på våra Facebook-sidor. Feedbacken sporrar oss till att arbeta ännu hårdare för att ni, våra kunder, även i fortsättningen kan få njuta av ett brett fisk- och skaldjursortiment i Borgå. Ett stort tack till er alla!

Som sagt har mycket hunnit hända. Vi har bland annat i februari redan hunnit arrangera vår första temakväll, där våra kunder fick umgås med varandra och samtidigt se hur gös och lake hanteras rätt. Dessutom gjorde vi några maträtter, bland annat laksoppa, och recepten fick våra gäster hem med sig. Temakvällen var en succé och det är redan bestämt att liknande händelser kommer att arrangeras även senare denna vår, men exakt när har inte ännu bestämts.

Vi kommer att uppdatera våra nätsidor med jämna mellanrum, men om ni inte vill missa några kommande evenemang, rabatter eller specialprodukter, är det säkrast att följa oss på Facebook. På Facebook arrangerar vi också tidvis tävlingar. Vår första vinnare vann redan två valfria produkter och två drycker från vårt café!

Om ni vill göra beställningar eller har mer brådskande frågor lönar det sig att kontakta oss per telefon (010 3251660). Frågor och önskemål är alltid välkomna!

Vi ses i butiken!

- Borgå Fiskhus

21.3.2014