Recept

GRATINERAD HAVSKRÄFTA

4      Pers.

6 havskräftor, halverade

½ dl panko ströbröd

Curry- och dragonsmör:

100g rumsvarmt smör

2 tsk currypulver

1 msk finhackad dragon

1 schalottenlök, finhackad

1 lime/citron, pressad juice

salt

  1. Sätt ugnen på 250°C övervärme.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till curry- och dragonsmöret. Smaka av med salt.
  3. Lägg kräfthalvorna i en ugnssäker form, bre på smör och strö över ströbröd.
  4. Gratinera högt uppe i ugnen 3-4min tills de fått fin färg.
  5. Ät direkt. Gärna med en bit bröd eller sallad.

LÄTTLAGAD LAXMOUSSE

6–8 portioner

200g kallrökt lax

200g Philadelphiaost med pepparrot

1 dl crème fraiche

salt och peppar

dill

Tillbehör: crostini

  1. Lägg laxen, skuren i bitar, osten och crème fraichen i matberedare monterad med kniv och kör till en slät massa.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3.  Låt stå i kylskåp 2–3 timmar inför serveringen. Bred moussen på crostini. Garnera med dill.

VITLÖKSGRAVAD STRÖMMING MED FÄRSKA ÖRTER

600g strömmingsfiléer

Lag:

5 dl vatten

1 dl ättiksprit

1 msk salt

 Sås:

2 dl majonnäs

2 dl gräddfil eller crème fraiche

4 pressade vitlöksklyftor

Rikligt med hackade färska örter t.ex. dill, gräslök, persilja, körvel, koriander, basilika.

  1.  Blanda lagen och lägg i strömmingsfiléerna. Låt stå över natten.
  2. Blanda ingredienserna till såsen. Låt filéerna rinna av väl och lägg dem sedan i såsen.
  3. Efter ett par dygn i kylskåpet är den vitlöksgravade strömmingen färdig att serveras.

SMÖRKOKTA STRÖMMINGSFILÉER MED HACKAD DILL

600 g strömmingsfiléer

2 ägg

2-3 msk smör

2 tsk salt

svartpeppar

1-1,5 dl hackad dill

Koka äggen 10 min. Smält smöret i en låg kastrull.
Salta och peppra strömmingens köttsidor. Vik filéerna så att de ser hela ut.
Lägg ner dem i kastullen med det smälta smöret. Strö över den hackade dillen.
Låt sjuda försiktigt på svag värme ca. 10 min.
Hacka äggen och strö över den kokta strömmingen.
Servera direkt ur kastrullen med kokt potatis och sallad.

KOKTA KRÄFTOR

ca. 4 portioner

20 st kräftor (flod- eller signalkräftor)

2 ½ l vatten

1 dl havssalt

7 bitar socker

1 stor knippa krondill

 

Skölj de levande kräftorna med rikligt med kallt vatten,

Koka upp vatten, salt och en del av dillen. Tillsätt hälften av kräftorna i de häftigt kokande vattnet och sätt lock på kastrullen.

När spadet kokar pånytt, tillsätt resten av kräftorna. Strö på ett tjockt lager dill och stäng locket.

När alla kräftorna är isatta och spadet kokar, koka kräftorna ännu 8-10 min. Då kräftorna kokat 5-6 min ska sockret tillsättas.

Sätt kastrullen i kallt vatten så att kräftorna snabbt kyls ner.

Låt kräftorna stå i kastrullen i kallt ungefär ett dygn före servering.

Servera rostat bröd, smör och hackad dill med kräftorna.

* En flaska mellanöl kan också tillsättas i spadet samtidigt som sockret.

LAX I UGN

600g laxfilé i bitar

2 kokta majskolvar, skivade

1 pkt (125g) bacon, skivad

3 dl grädde

1 dl finriven parmesanost

3 msk finskuren gräslök

smör eller matolja till stekning

salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200C.

Rosta majs och bacon i olja i en stekpanna på medelvärme tills de börjar få färg, ca. 5min.

Lägg fisken i en smord form. Lägg över majsen och baconet. Häll över grädden och toppa med osten Salta och peppra.

Baka mitt i ugnen 10-15min. Ta ut ur ugnen och toppa med gräslök. Servera gärna med kokt pottis eller pasta.

 

Vi har i Fiskhuset många olika mer exotiska skaldjursprodukter som sällan används i finska hem. Dessa två recept ger idéer till dig som vill lära dig att göra något riktigt gott av pilgrimsmusslor och tigerräkor. Smaklig måltid!

 

BASILIKAROSTAD SCAMPI

2 portioner

10 råa tigerräkor med skal
1 vitlöksklyfta, pressad
1 knippa basilikablad
salt
nymalen svartpeppar
saften av en citronklyfta
olivolja att fräsa i

1. Skala tigerräkorna
2. Värm lite olivolja i en panna och fräs tigerräkorna med vitlök
hastigt ca 5 minuter.
3. Salta och peppra, rör ner färska basilikablad och låt dem hastigt
koka in med lite citronsaft.
4. Toppa med lite citron.

SMÖRSTEKTA PILGRIMSMUSSLOR

2 portioner

4 st pilgrimsmusslor
1 msk smör, rumstempererat
1 st vitlöksklyfta
½ st schalottenlök, finhackad
flingsalt
hackad persilja
svartpeppar

Rör ihop det mjuka smöret med salt, peppar, pressad vitlök
hackad schalottenlök och persilja. Värm upp stekpanna. När pannan är het, tillsätt smörblandningen
och låt smälta och bli varm. Stek pilgrimsmusslorna hastigt, max 1 minut per sida i smöret. Lägg upp pilgrimsmusslorna
på en tallrik och häll smöret över. Servera genast.