Porvoon Kalatalo – Blogi

Reseptit

GRATINOITU MERIRAPU

4 annosta

6 merirapuja, puolitettuja

½ dl panko korppujauhoa

 Curry- ja rakuuna voi:

100g huoneenlämpöistä voita

2 tl curryjauhetta

1 rkl hienonnettua rakuunaa

1 salottisipuli

1 lime/sitruuna (mehu)

Suolaa

  1. Laita uuni lämpenemään 250°C asteeseen ylälämmöllä.
  2. Sekoita kaikki ainekset curry- ja rakuuna voihin. Mausta suolalla.
  3. Laita meriravut uunivuokaan, levitä voita päälle ja ripottele korppujauhoa.
  4. Gratinoi korkealla uunissa 3–4 min kunnes ne ovat saaneet hienon värin.
  5. Syö heti. Tarjoile salaatin tai leivän kanssa.

HELPOSTI VALMISTETTAVA LOHIMOUSSE

6-8 annosta

200 g kylmäsavulohta

200g Philadelphia juustoa piparjuurella

1 dl créme fraiche

suolaa, pippuria ja tilliä

Lisäksi: crostini

  1. Laita paloiksi leikattu lohi, juusto ja créme fraiche monitoimikoneeseen joka on varustettu veitsellä ja aja tasaiseksi massaksi.
  2. Lisää suola ja pippuri.
  3. Anna seistä jääkaapissa 2-3 tuntia ennen tarjoilua. Levitä mousse crostinin päälle. Koristele tiilillä.

 

VALKOSIPULIGRAAVATTUA SILAKKAA TUOREILLA YRTEILLÄ

600g silakkafileitä

Liemi:

5 dl vettä

1 dl väkiviinaetikkaa

1 rkl suolaa

Kastike:

2 dl majoneesia

2 dl kermaviiliä

4 murskattuja valkosipulinkynsiä

Paljon hakattuja tuoreita yrttejä esim. tilliä, persiljaa, kirveliä, korianteria ja basilikaa.

  1. Sekoita liemi ja lisää silakkafileet. Anna olla yön yli.
  2. Sekoita ainekset kastikkeeseen. Anna fileet valua ja laita ne sitten kastikkeeseen. Laita jääkaappiin.
  3. Parin päivän jälkeen silakat ovat valmiina tarjottavaksi.

 

VOISSA KEITETTYJÄ SILAKKAFILEITÄ TILLILLÄ

600 g silakkafileitä

2 munaa

2-3 rkl voita

2 tl suolaa

mustapippuria

1-1,5 dl hakattua tilliä

Keitä munat 10 min. Sulata voi matalassa kattilassa.
Suolaa ja pippuroi silakoiden lihapuolet. Taita fileet niin että ne näyttävät kokonaisilta.
Laita ne kattilaan sulatun voin kanssa. Ripottele tilli päälle.
Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 min.
Silpottele munat ja ripottele silakoiden päälle.
Tarjoile heti kattilasta keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

KEITETYT RAVUT

n. 4 annosta

20 kpl rapuja (joki- tai täplärapuja)

2 ½ l vettä

1 dl merisuolaa

7 palaa sokeria

1 iso nippu kruunutilliä

 

Huuhtele elävät ravut runsaalla kylmällä vedellä.

Kiehauta vesi, suola ja osa tillistä. Lisää puolet ravuista voimakkaasti kiehuvaan veteen ja laita kansi päälle.

Kun liemi kiehuu uudestaan, lisää loput ravut. Lisää päällimäiseksi runsas kerros tilliä. Sulje kansi.

Kun kaikki ravut on lisätty ja liemi kiehuu, keitä rapuja 8-10 min. 5-6 min kohdalla, lisää liemeen sokeripalat.

Jäähdytä ravut nopeasti keitinliemessään upottamalla kattila kylmään veteen.

Anna rapujen maustua keitinliemessä kylmässä vuorokausi ennen tarjoilua.

Tarjoile rapujen kanssa paahdettua leipää, voita ja tuoretta tillisilppua.

*Lisää halutessasi keitinliemeen 1 pullo (0,33l) keskiolutta yhtä aikaa sokeripalojen kanssa.

 

LOHI UUNISSA

600g lohifile  paloja

2 keitettyjä maissintähköjä, viipaloituja

1 paketti (125g) pekonia, viipaloituna

3 dl kermaa

1 dl hienoksi raastettua parmesan juustoa

3 rkl leikattua ruohosipulia

voita tai ruokaöljyä paistamiseen

suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

 

Laita uuni lämpenemään 200C.

Paahda maissi ja pekoni öljyssä paistinpannussa keskilämmöllä noin 5 min.

Laita kala voideltuun vuokaan. Laita maissi ja pekoni kalan päälle. Kaada kerma vuokaan ja päällimäiseksi juusto. Lisää suola sekä pippuri.

Anna olla uunissa 10-15min. Ota ulos ja koristele ruohosipulilla. Tarjoile heti keitettyjen perunitten tai pastan kanssa.

 

Kalatalossamme on runsaasti eksoottisempia äyriäisiä joiden käyttö on suomalaisissa kodissa melko harvinaista. Nämä kaksi reseptiä antavat ideoita sinulle, joka haluat tehdä herkullista ruokaa kampasimpukoista ja jättikatkaravuista. Hyvää ruokahalua!

 

VOISSA PAISTETTUJA KAMPASIMPUKOITA

2 annosta

4 kpl kampasimpukanlihaa ( sulaneina )
1 rl huoneenlämpöistä voita
1 kpl valkosipulinkynsi
½ hienonnettua salottisipulia
surmisuolaa
hienonnettua persiljaa
vastajauhettua mustapippuria

Sekoita voi, suola, pippuri, valkosipuli (murskattuna), sipuli
ja persilja keskenään.
Lisää kuumaan paistinpannuun voi/mausteseos ja anna hetki
ruskettua, jonka jälkeen paista nopeasti kampasimpukat n.1min
per. puoli. Asettele ensin lautaselle simpukat ja kaada voi niiden
päälle. Tarjoile heti.

 

BASILIKALLA MAUSTETUT JÄTTIKATKARAVUN PYRSTÖT

2 annosta

10 raakoja jättikatkaravun pyrstöjä kuorella
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 nippu basilikanlehtiä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1/4 sitruunanmehu
oliiviöljyä pyrstöjen paistamiseen

Kuori ravunpyrstöt. Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja paista pyrstöjä valkosipuli-
murskassa n. 5 min. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää basilika ja sitruunamehu
anna hetki kiehua. Halutessasi raasta sitruunan kuorta annoksen päälle.

24.2.2015


Joulunodotusta Porvoon Kalatalossa: Top Chef, joulupukki ja joulutarjouksia!

Marraskuu ja joulukuu on perinteisesti kiireistä aikaa monelle. Tämä koskee myös meitä; joulun alla myytäviä kala- ja äyriäistuotteita ja ohjelmaa kehitellään koko ajan. Tarkkasilmäiset Itäväylän lukijat ovat myös kenties huomanneet että viime keskiviikon (12.11) Itäväylän kanssa tuli Porvoon Kalatalon esite, joka sisältää mm. tarjouksia ja muuta tietoa meistä. Tiesitkö esimerkiksi että annamme -10% alennuksen mikäli tilaat joulun kalat ennakkoon (viimeistään 14.12)?

Mikäli esite jäi huomaamatta, sen voi vielä lukea täältä.

porvoon kalatalo esite itäväylä marraskuu joulukuu 2014

 

Lähiaikoina Porvoon Kalatalossa voi myös tavata yhteistyökumppaneidemme edustajia, sekä saada ruoanlaittovinkkejä suoraan Top Chef Suomi-kilpailun viime vuotiselta voittajalta, Kira Weckmanilta.

Porvoon Kalatalossa tapahtuu:

22.11.2014:  Äyriäistukku

28.11.2014:  Kira Weckman, Top Chef 2013

29.11.2014: Pikkujoulu Porvoon Kalatalossa

10.12.2014: Kalamesta

Kira Weckman (Top Chef Suomi 2013) vierailee Porvoon Kalatalossa perjantaina 28.11.2014.

Kira Weckman (Top Chef Suomi 2013) vierailee Porvoon Kalatalossa perjantaina 28.11.2014.

Pikkujoulutapahtumassa lauantaina 29.11 myymme erilaisia jouluaiheisia tuotteita kauppamme ulkopuolella, esim. lyhteitä. Näitä tuotteita myydään pikkujoulusta lähtien myös kaupan sisällä. Pikkujouluna myös itse joulupukki tulee vierailemaan, joten kannattaa olla kiltisti!

Hyvää joulunodotusta kaikille asiakkaillemme, nähdään Kalatalossa!

20.11.2014


Voileipiä, voileipäkakkuja ja pientä suolaista nyt myös tilauksesta

Tarvitsetteko voileipiä tai pientä suolaista seuraavaan kokoukseenne? Mietitkö vielä mitä tarjota tulevilla syntymäpäiväkutsuilla? Porvoon Kalatalo ottaa nyt vastaan isompiakin tilauksia, eli meiltä saa nyt voileipiä, voileipäkakkuja ja pientä suolaista isommallekin porukalle! Alla muutamia esimerkkejä voileivistä ja piirakoistamme. Meille saa myös esittää erikoistoiveita, sillä käytännössä eri yhdistelmävaihtoehtoja on lukemattomia!

 

Graavisiikaa tummalla leivällä

Tumma graavisiikavoileipä    4,50 euroa

Karjalanpiirakka anjoviksella

Karjalanpiirakka anjoviksella     3,50 euroa

Voileipä kylmäsavustetulla lohella

Kylmäsavulohivoileipä     5,00 euroa

 Graavilohivoileipä

 Graavilohivoileipä     5,00 euroa

Skagenvoileipä

Skagenvoileipä     5,90 euroa

Lohipiirakka

Lohipiirakka     4,00 euroa

Kokonainen lohipiirakka

Kokonainen lohipiirakka     19,50 euroa

Voileipäkakku

Voileipäkakku     Hinta koon ja täytteiden mukaan

Tilauksen voi tehdä kaupassa tai soittamalla (010 325 1660). Otamme myös vastaan tilauksia sähköpostitse sekä Facebookin kautta!

25.10.2014


Tyytyväisiä asiakkaita riitti kun Michael Björklund kävi Porvoon Kalatalossa

Torstaina 3.4 meillä oli kunnia saada vierailulle yksi Suomen parhaita kokkeja, nimittäin Michael Björklundin. Michael Björklund on valitty Vuoden Kokiksi Suomessa vuonna 1997 ja Ruotsissa vuonna 2000. Vuonna 1999 hän sijoittui viidenneksi Bochuse d´Or-kilpailussa (ruoanlaiton maailmanmestaruuskisat). Hienosta ansioluettelosta huolimatta ”Micke” tunnetaan ehkä parhaiten Strömsö-ohjelman kokkina. Hän on myös osallistunut ”Mat så in i Norden”-ohjelman tekoon. Tänä päivänä hän johtaa Smakbyn-ravintolaa  Ahvenanmaalla ja on kohta avaamassa ravintolaa Helsingissä. Lisätietoa Mickestä löydätte mm. täältä.

 

Michael Björklund förbereder en portion med jätteräkor, ugnslax och Mickes fisk- och skaldjurssås.

Viime torstaina siis Michael ”Micke” Björklund kävi Porvoon Kalatalossa ja myöhemmin samana päivänä valmisti herkkumenuun noin 140 henkilölle Rafael’s Bar & Steakhousessa, Porvoon keskustassa. Kalatalossa Micke otti asiakkaamme iloisesti vastaan, tarjoten heille uunissa paistettua lohta ja keitettyjä jättikatkarapuja hänen oman reseptin mukaisen kala- ja äyriäiskastikkeen kanssa. Tämän lisäksi asiakkaamme saivat maistaa myymäämme erinomaista mallaslimppua joka käy loistavasti yhteen kalan kanssa. Tilaisuus meni kaikin puolin mainiosti ja asiakkaamme silminnähden nauttivat Micken läsnäolosta ja ruoasta. Jotkut halusivat päästä kuvaan Micken kanssa, ja tähän Strömsö-kokki suostui joka kerta. Jotkut asiakkaistamme utelivat ruokavinkkejä Mickeltä ja saivatkin kuulla mm. miten uunilohta kannattaa valmistaa. Tunnelma oli kaikin puolin hyvä ja sekä asiakkaamme että Micke olivat hyvällä tuulella, kuten myös meidän henkilökuntamme.

Arvelimme että asiakkaamme saattaisivat olla kiinnostuneita kuulemaan Micken ajatuksia Porvoosta, joten teimme lyhyen haastattelun hänen kanssaan:

Oletko ollut Porvoossa aiemmin?

Michael Björklund: Olen käynyt Porvoossa kerran aikaisemmin, kun olimme Sonjan (Kailasaari) kanssa nauhoittamassa ruokaohjelmaa ”Mat så in i Norden”. Olimme täällä neljä päivää, joten minulla oli aikaa käydä näkemässä kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Varsinkin Vanhassa Porvoossa oli mukava kävellä.

Michael Björklund erikoiskaupoista, kuten Porvoon Kalatalo, Herek sekä Pieni Suklaapuoti:

Olen hyvin vaikuttunut siitä että Porvoon kaltaisessa pienessä kaupungissa on niin monta korkealaatuista erikoiskauppaa. On hienoa että niin monet uskaltavat panostaa tällaiseen toimintaan Porvoossa.

Porvoon Kalatalosta:

Niin, mitä tästä voisi sanoa…ensiksi kun saavuin niin olin melkein shokissa [positiivisessa mielessä]. Eihän tällaista löydy edes Helsingistä!

Haluatko sanoa jotain Porvoolaisille? 

Minun isälläni oli tapana sanoa minulle että minun pitäisi löytää ”porvoolainen tyttö” (”hitta en Borgå-flicka”). Näin ei käynyt, mutta mietin vielä mitä hän sillä tarkoitti. Jos jollakin on tietoa siitä mikä tekee porvoolaisista tytöistä erikoisia niin minuun saa mielellään ottaa yhteyttä!

Asiakkaidemme ajatuksia Porvoon Kalatalosta

Viime torstaina halusimme Micke Björklundin vierailun yhteydessä haastatella lyhyesti joitakin asiakkaitame. Kysyimme mm. tulivatko he Porvoon Kalataloon juuri Michael Björklundia tapaamaan, kuinka usein he käyvät kaupassamme ja mitä he ostivat.

Benita Nymark

Benita Nymark oli kaupassamme jo toistamiseen parin päivän sisälllä.  Viimeksi hän oli ollut Porvoon Kalatalossa katkarapuvoileivällä poikansa kanssa. Tällä kertaa Benita oli tullut kauppaamme koska hän oli kuullut että Michael Björklund tulee käymään. Kysyimme mikäli hän on aikaisemmin saanut maistaa Micken ruokia, ja Benita kertoi että Micke on Ahvenanmaalla tehnyt ruokaa seurueelle johon Benita kuului. Hyvää oli ollut, kuulemma, ja sen uskomme!

Anders Tallberg

Anders oli tullut Porvoon Kalataloon nimenomaan tapaamaan Strömsö-kokkia, eikä hän joutunut pettymään. Porvoon Kalatalossa Anders ei kuitenkaan ollut ensimmäistä kertaa. Tällä kertaa Anders vei kotiin palan lohifilettä, Micken kala- ja äyriäiskastiketta, lohiherkkusekoitusta sekä smetanaa. Kysyimme Andersilta kuinka usein hän syö kalaa viikossa, ja hän sanoi syövänsä kalaa kerran viikossa, ellei jopa useammin. Kiitos Anders mukavasta juttutuokiosta!

Asiakas_Anders Tallberg

 

Titti och Cricke Ahlberg

Titti ja Cricke olivat päättäneet tulla Porvoon Kalataloon kun olivat kuulleet että Michael Björklund oli tulossa. Ostostensa jälkeen he jäivät kahville. Tällä kertaa he olivat ostaneet tonnikalapihvejä illan grillihetkeä varten. Tämän lisäksi mukaan oli tarttunut tiikerirapuja chilikastikkeessa sekä rasia Micken kala- ja äyräiskastiketta. Kun otimme kuvan heistä, Cricke halusi varmistaa että kuvasta tuli hyvä. ”Eihän näin hyvässä kaupassa voi olla näyttämättä iloiselta”, Cricke veisteli.  Kiitos ja kumarrus mukavista sanoista! Ja tulihan kuvasta hyvä, eikö?

 

Kaiken kaikkiaan kaikilla oli vain positiivista sanottavaa, mikä tietenkin oli hauska kuulla. Kiitos kaikille haastateltaville!

10.4.2014


Mestarikokki Michael Björklund vierailee Porvoon Kalatalossa

Hyviä uutisia kaikille ruuanlaiton ystäville: alan kansainväliseen huippuun kuuluva Michael ”Micke” Björklund vierailee Porvoossa 3.-4.4. Vierailun isäntinä toimivat viime syksynä ovensa avannut Porvoon Kalatalo, jo vuosia toiminut suosittu Lihapuoti Herek sekä viihtyisä ravintola Rafael´s Steakhouse & Bar.

Michael Björklund on valittu vuoden kokiksi sekä Suomessa että Ruotsissa, ja hänet tunnetaan mm. suositusta TV-ohjelmasta Strömsö. Björklund on myös saavuttanut kansainvälistä huomiota mm. sijoittumalla viidenneksi kokkien MM-kilpailuissa Bocuse d’Or. Smakbyn, Ahvenanmaalla, on hänen vetämä elämyskeskus.

Porvoon Kalatalon konsepti perustuu korkeaan laatuun, lähiruokaan ja erinomaiseen palveluun. Tämän lisäksi meillä on kuitenkin vielä yksi tärkeä päämärä: haluamme tarjota asiakkaillemme uusia elämyksiä ruoanlaiton parissa. Toivomme, että Michael Björklundin vierailu antaa ystävillemme hyvien vinkkien lisäksi inspiraatiota keittiöön.

Michael Björklund vierailee Porvoon Kalatalossa 3.4.2014.

Björklund tulee olemaan paikalla Porvoon Kalatalossa torstaina 3.4 klo 13 – 17 ja Herekissä seuraavana päivänä 4.4 klo 11.00 – 15.30. Näinä aikoina vieraille annetaan mahdollisuus tutustua sekä mestarikokkiin että hänen ruoanlaittoon. Björklundin ravintolataitoihin pääsee tutustumaan parhaiten torstaina 3.4, eli samana päivänä kun Björklund vierailee Porvoon Kalatalossa. Björklund järjestää nimittäin Porvoon Rafael’s Steakhouse & Barissa illalliset, joihin on lippuja myytävänä Porvoon Kalatalossa, Lihapuoti Herekissä sekä Rafael´sissä.

Tervetuloa!

31.3.2014


Blogi avattu!

Tervetuloa Porvoon Kalatalon blogiin! Kuten varmasti huomaatte niin olemme uudistettujen kotisivujemme yhteydessä aloittaneet blogin. Täällä kerromme mm. Porvoon Kalatalon tulevista ja menneistä tapahtumista, annamme kalareseptejä ja jaamme muuta mielenkiintoista tietoa asiakkaillamme ja lukijoillemme.

Paljon on tapahtunut siitä kun avasimme ovemme joulukuun puolessavälissä. Kiirettä on pitänyt, niin sanotusti. Mutta se on ollut kaiken vaivan arvoista. Olemme hyvin otettuja kaikesta positiivisesta palautteesta jota olemme saaneet niin kaupassa kuin Facebookin kautta. Suuri kiitos teille kaikille!

Kuten sanottu, paljon on ehtinyt tapahtua. Helmikuussa järjestimme mm. ensimmäisen teema-iltamme. Tässä tilaisuudessa asiakkaamme saivat nähdä kuinka madetta ja kuhaa käsitellään, syödä kahta ruokalajia (mm. tilaisuudessa valmistamaamme madekeittoa) ja tietenkin seurustella toistensa kanssa hyvässä hengessä. Teema-ilta oli menestys, ja onkin sovittu että vastaavia tapahtumia järjestetään myöhemmin keväällä, mutta tarkempi ajankohta on vielä auki.

Kotisivujamme päivitetään jatkossa tasaisin väliajoin, mutta jos ette halua jäädä paitsi tulevista tapahtumista, alennuksista tai erikoistuotteista, kannattaa tykätä meistä Facebookissa. Facebookissa järjestämme sitä paitsi silloin tällöin kilpailuja. Ensimmäinen voittajamme sai kaksi vapaavalintaista kahvilatuotetta sekä juomaa kahvilastamme. Seuraavasta palkinnosta ei ole vielä päätetty, mutta luvassa on takuulla jotain hyvää.

Tässä kaikki tältä kertaa, nähdään Kalatalossa!

21.3.2014