Reseptit

GRATINOITU MERIRAPU

4 annosta

6 merirapuja, puolitettuja

½ dl panko korppujauhoa

 Curry- ja rakuuna voi:

100g huoneenlämpöistä voita

2 tl curryjauhetta

1 rkl hienonnettua rakuunaa

1 salottisipuli

1 lime/sitruuna (mehu)

Suolaa

  1. Laita uuni lämpenemään 250°C asteeseen ylälämmöllä.
  2. Sekoita kaikki ainekset curry- ja rakuuna voihin. Mausta suolalla.
  3. Laita meriravut uunivuokaan, levitä voita päälle ja ripottele korppujauhoa.
  4. Gratinoi korkealla uunissa 3–4 min kunnes ne ovat saaneet hienon värin.
  5. Syö heti. Tarjoile salaatin tai leivän kanssa.

HELPOSTI VALMISTETTAVA LOHIMOUSSE

6-8 annosta

200 g kylmäsavulohta

200g Philadelphia juustoa piparjuurella

1 dl créme fraiche

suolaa, pippuria ja tilliä

Lisäksi: crostini

  1. Laita paloiksi leikattu lohi, juusto ja créme fraiche monitoimikoneeseen joka on varustettu veitsellä ja aja tasaiseksi massaksi.
  2. Lisää suola ja pippuri.
  3. Anna seistä jääkaapissa 2-3 tuntia ennen tarjoilua. Levitä mousse crostinin päälle. Koristele tiilillä.

 

VALKOSIPULIGRAAVATTUA SILAKKAA TUOREILLA YRTEILLÄ

600g silakkafileitä

Liemi:

5 dl vettä

1 dl väkiviinaetikkaa

1 rkl suolaa

Kastike:

2 dl majoneesia

2 dl kermaviiliä

4 murskattuja valkosipulinkynsiä

Paljon hakattuja tuoreita yrttejä esim. tilliä, persiljaa, kirveliä, korianteria ja basilikaa.

  1. Sekoita liemi ja lisää silakkafileet. Anna olla yön yli.
  2. Sekoita ainekset kastikkeeseen. Anna fileet valua ja laita ne sitten kastikkeeseen. Laita jääkaappiin.
  3. Parin päivän jälkeen silakat ovat valmiina tarjottavaksi.

 

VOISSA KEITETTYJÄ SILAKKAFILEITÄ TILLILLÄ

600 g silakkafileitä

2 munaa

2-3 rkl voita

2 tl suolaa

mustapippuria

1-1,5 dl hakattua tilliä

Keitä munat 10 min. Sulata voi matalassa kattilassa.
Suolaa ja pippuroi silakoiden lihapuolet. Taita fileet niin että ne näyttävät kokonaisilta.
Laita ne kattilaan sulatun voin kanssa. Ripottele tilli päälle.
Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 min.
Silpottele munat ja ripottele silakoiden päälle.
Tarjoile heti kattilasta keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

KEITETYT RAVUT

n. 4 annosta

20 kpl rapuja (joki- tai täplärapuja)

2 ½ l vettä

1 dl merisuolaa

7 palaa sokeria

1 iso nippu kruunutilliä

 

Huuhtele elävät ravut runsaalla kylmällä vedellä.

Kiehauta vesi, suola ja osa tillistä. Lisää puolet ravuista voimakkaasti kiehuvaan veteen ja laita kansi päälle.

Kun liemi kiehuu uudestaan, lisää loput ravut. Lisää päällimäiseksi runsas kerros tilliä. Sulje kansi.

Kun kaikki ravut on lisätty ja liemi kiehuu, keitä rapuja 8-10 min. 5-6 min kohdalla, lisää liemeen sokeripalat.

Jäähdytä ravut nopeasti keitinliemessään upottamalla kattila kylmään veteen.

Anna rapujen maustua keitinliemessä kylmässä vuorokausi ennen tarjoilua.

Tarjoile rapujen kanssa paahdettua leipää, voita ja tuoretta tillisilppua.

*Lisää halutessasi keitinliemeen 1 pullo (0,33l) keskiolutta yhtä aikaa sokeripalojen kanssa.

 

LOHI UUNISSA

600g lohifile  paloja

2 keitettyjä maissintähköjä, viipaloituja

1 paketti (125g) pekonia, viipaloituna

3 dl kermaa

1 dl hienoksi raastettua parmesan juustoa

3 rkl leikattua ruohosipulia

voita tai ruokaöljyä paistamiseen

suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

 

Laita uuni lämpenemään 200C.

Paahda maissi ja pekoni öljyssä paistinpannussa keskilämmöllä noin 5 min.

Laita kala voideltuun vuokaan. Laita maissi ja pekoni kalan päälle. Kaada kerma vuokaan ja päällimäiseksi juusto. Lisää suola sekä pippuri.

Anna olla uunissa 10-15min. Ota ulos ja koristele ruohosipulilla. Tarjoile heti keitettyjen perunitten tai pastan kanssa.

 

Kalatalossamme on runsaasti eksoottisempia äyriäisiä joiden käyttö on suomalaisissa kodissa melko harvinaista. Nämä kaksi reseptiä antavat ideoita sinulle, joka haluat tehdä herkullista ruokaa kampasimpukoista ja jättikatkaravuista. Hyvää ruokahalua!

 

VOISSA PAISTETTUJA KAMPASIMPUKOITA

2 annosta

4 kpl kampasimpukanlihaa ( sulaneina )
1 rl huoneenlämpöistä voita
1 kpl valkosipulinkynsi
½ hienonnettua salottisipulia
surmisuolaa
hienonnettua persiljaa
vastajauhettua mustapippuria

Sekoita voi, suola, pippuri, valkosipuli (murskattuna), sipuli
ja persilja keskenään.
Lisää kuumaan paistinpannuun voi/mausteseos ja anna hetki
ruskettua, jonka jälkeen paista nopeasti kampasimpukat n.1min
per. puoli. Asettele ensin lautaselle simpukat ja kaada voi niiden
päälle. Tarjoile heti.

 

BASILIKALLA MAUSTETUT JÄTTIKATKARAVUN PYRSTÖT

2 annosta

10 raakoja jättikatkaravun pyrstöjä kuorella
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 nippu basilikanlehtiä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1/4 sitruunanmehu
oliiviöljyä pyrstöjen paistamiseen

Kuori ravunpyrstöt. Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja paista pyrstöjä valkosipuli-
murskassa n. 5 min. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää basilika ja sitruunamehu
anna hetki kiehua. Halutessasi raasta sitruunan kuorta annoksen päälle.